Je opečna strešna kritina prava zame?

Veliko posameznikov, ki so pri gradnji hiše, zanima izbira opečnate strešne kritine, take, narejene iz naravnih materialov, ki sta glina in voda. Opečnata kritina velja za dražjo, je pa izjemno vzdržljiva in ne more zgoreti. Posušijo jo na zraku in žgejo z zemeljskim plinom. Odlikuje jo okolju prijazen material z dolgo življenjsko dobo in tradicijo. Gre za naravno strešno kritino, ki diha in domu da dušo. V Sloveniji je tovrstna strešna kritina med najbolj uporabljenimi, največkrat pa zasledimo naslednje tri vrste: strešnike borovce, opečne zareznike in strešnike Korce.

Strešniku bobrovcu lahko brez oklevanja pripišemo najmočnejšo tradicijo. Opazimo ga na sleherni cerkvi, mestni ali vaški hiši. Je skratka zelo razširjen. Z njim lahko pokrijemo strehe, ki imajo naklon med petintrideset in štirideset stopinj. Izjemoma ga lahko namestimo tudi na objekte s streho z naklonom šestdeset stopinj, vendar se je pri tem treba posluževati dvojnega prekrivanja. Najnižji naklon, pri katerem se še lahko namesti ta strešna kritina, znaša triintrideset stopinj.

Opečne zareznike, ki so relativno težki, zasledimo na stanovanjskih objektih in objektih večje velikosti, uporabljajo pa se tudi pri obnavljanju stavb, ki so bile zgodovinsko zaščitene. Opečni zarezniki obstajajo v najrazličnejših barvnih izvedbah. So visokokakovostni in z nizko porabo. Prepoznamo jih po stranski zarezi, profilirani površini in dveh majhnih luknjah, ki sta vodotesni. Uporabljamo ga lahko na strehah z minimalnim naklonom petindvajset stopinj.

V sredozemskih klimatskih pogojih so najbolj zanimivi strešniki Korci, ki odlično kljubujejo poletni vročini in burji pozimi. Zanj je značilna izjemna razgibanost videza, ki se dopolnjuje z okoljem Mediterana. Ti strešniki so oblike žleba, ki je na eni strani zožan. Obstajajo tudi taki, ki imajo različne posipe, ki strehi samo še povišajo prepoznavnost in ji dajo karakter. Glina je kot gradbeni material priljubljena že od nekdaj, saj je ekološka, diha, je prijazna zdravju in nudi dobro sušenje. Stanovalci se pod streho iz opeke dobro počutijo tako poleti kot pozimi.

Urednik