Planinska koča in domača kuhinja

Izleti so nekaj, kar nas napolni z energijo in nam da novega elana za naprej. Pohodi v hribe, nam pričarajo lepoto in toplino, kjer se počutimo sproščeno in srečno. Ko prispemo, do kakšne planinske koče, kjer od kuhinje že vohamo dišave domače narejene hrane, naj je dan še lepši.

Planinske koče so danes že popolnoma opremljene. Včasih je to bil samo kraj, kjer so pohodniki našli zavetišče in prenočišče, danes pa je to že veliko več. Opremljene so z sobami, prostori za jesti, kuhinje imajo že raznovrstno ponudbo hrane. Kdo ne bi vedel, da ga bo v planinski koči čakal topel čaj, kislo mleko, žganci, zelje, jota, topel domač kruh, ja to so jedi, ki zaznamujejo planinske koče.

Vse te jedi se danes lahko brez težav pripravijo, saj so kuhinje že moderne. Včasih so bili srečni, če so imeli vodo, danes pa je ponudba že tako velika, da lahko preko jedilnika izbiramo jedi. Lahko rečemo pa, da je lepo ker je tako. Kajti vsak planinec si sigurno zaželi toplega obroka. Meni najljubši so ajdovi žganci. To je jed, ki mi nikakor ne uide, če se odpravim v planine. Skoraj lahko bi rekla, da se v planine odpravim ravno zato, da bom lahko iz kuhinje v planinski koči jedla prav ajdove žgance. 

Že same planine izbiram po tem, da vem, da bodo imeli dobre ajdove žgance. Kakor pa vsi vemo, zraven paše kislo mleko. In top obrok je narejen. Ni boljšega kot to. Če imamo še dobro sončno vreme, lahko naš pohod traja celi dan, kajti v planinah so destinacije povezane in lahko se vrnemo po drugi poti.

Tako lahko rečemo, da planinska koča skoraj ni koča, če nima kuhinje iz katere diši po žgancih in joti. Prijazno osebje, ki dela v kuhinjah to pripravlja vsak dan z veseljem, saj vedo, da planinci prihajajo tudi zaradi njih. 

Urednik